חרדות חברתיות

חרדות חברתיות מתאפיינות בפחד, חשש או דאגה ממגוון מצבים חברתיים או מביצוע פעולות מסוימות בפומבי.

הצצה לתוך עולם הנפש שלנו מגלה שלל רגשות עיקריים והם: פחד, כעס, שמחה, אשמה ועצב.

כפי שבעולם הצבע אנו מכירים את צבעי היסוד: צהוב, כחול, אדום, ירוק, שחור ולבן מהם אנו משיגים צבעים רבים ומגוונים, כך אנו מגיעים למשל להרגיש תסכול שהוא תמהיל של כעס ופחד.

בחרדה יש גרעין של פחד. החרדה היא מצב פיזיולוגי בו מתקיימת התרגשות גדולה של האדם ללא נשימה סדירה. במצב חרדה לרוב אנו נושמים בקצב מהיר או שנשימתנו נעתקת לפרקים. במצב חרדתי, אנו מתקשים לתת ביטוי מלא לרגש שעולה בנו. החרדה היא מעין “מיסוך” לביטוי מלא של מי שאנחנו.

חרדות חברתיות הן שם כללי לקושי בהתמודדות במצבים בהם אנו נפגשים עם אחרים בסביבתנו המיידית. אנו חוששים ליצור קשר מחשש: מה שיגידו עלינו או איך יגיבו אלינו. אנו נמנעים לבוא במגע עם אחרים בכדי לא להתעמת ולהיפגע אולי.

חרדות חברתיות מונעות מאיתנו בניית קשרים חברתיים וזוגיים. הן מכשול בהתפתחות הבין-אישית של כל אחד וגורמות לתחושת בדידות וחוסר תפקוד בחיי היומיום.

עולם הווירטואליות בו אנו מרבים להימצא בשני העשורים האחרונים, יצר מחיצה פיזית בין בני האדם. יש שיאמרו שהוא מגשר על המרחק הפיזי בינינו ומסייע לקצר מרחקים וזמן כך שהעולם הופך לכפר גלובלי קטן. אך מחקרים חובקי עולם מראים יותר ויותר שהמדיות הווירטואליות פוגעות פגיעה קשה במיומנויות התקשורת בין בני האדם. המילים שנאמרות או נכתבות עקרות, והבעות רגשיות – הכל כך חשובות כאשר אנו נפגשים באחר, הולכות ונעלמות.

חרדות חברתיות מבטאות את הכשל שלנו להביא את עצמנו אל העולם בחוץ. פתאום הבמה שקיבלנו להיות מי שאנו באופן אמיתי ומדויק הופכת להיות כמו מרחב תופת, כאילו אש אחזה בו. 

טיפול בחרדות חברתיות

טיפול הומאופתי במקרים רבים מאפשר “לפתוח” חלון הזדמנות חדש לשיח בטוח יותר עם אחרים. אין הוא תחליף לפגישות אצל פסיכולוג, אך בהחלט תומך בהצלחתו.

השיחה איתי בטרם נבחרת התרופה ההומאופתית, מרחיבה את היריעה בה נמצאת החרדות החברתיות. היא מאפשרת לגעת במקומות הכואבים מבלי להסתכן בפגיעה האופיינית כל כך בעולם האמיתי. תרומתן של התרופות ההומאופתיות היא ביצירת איזונים טובים יותר ביחסים בין גוף לנפש. אנו לומדים כיצד לזהות את החרדות החברתיות, להתבונן בכל הסימנים הגופניים שאנו מקבלים (האופן בו אנו נושמים, או תחושות בטן למשל) ולבחור הפעם להגיב לא רק מתוך הדפוס הישן והאוטומטי.

 

חרדות חברתיות נפוצות בעשורים האחרונים יותר ויותר בקרב בני נוער, אך גם אצל ילדים צעירים. השימוש הגובר במסכי הסלולר והמחשב הוא הגורם הראשון התורם להופעתן. לכן עלינו כהורים מוטלת האחריות לעזור לילדים לנהל טוב יותר את זמן הפעילות במדיות ובעיקר לעודד אינטראקציה פיזית עם ילדים אחרים כמו ביציאה לחוגים, אירועים חברתיים וכד’.